INTERNOS speelt "Humpilafidokius"

Bestel hier uw kaarten

Over INTERNOS

Geschiedenis

Vlak na de oorlog, in 1945 is INTERNOS opgericht. Mensen gingen zich toen opnieuw oriënteren m.b.t. vrijetijdsbesteding en waren op zoek naar sociale ontmoetingsplekken. Zang- en Toneelvereniging INTERNOS voorzag daarin. Één gedeelte van de vereniging zong in een koor, de anderen speelden toneel. Sommigen waren bij beide groepen betrokken. In het begin werd er nog in het oude pakhuis gespeeld, daarna bij Mies Selten in de molen. Eigenlijk net waar het uitkwam. Ook is er een tijd lang bij Couwenberg gespeeld en ook in de VOEP (voormalig jeugdhonk uit die tijd). Af en toe, als het budget het vereiste, repeteerde INTERNOS kosteloos in de leegstaande zuivel en kruidenierswinkel van v. Gemert. Toen later in Wilbertoord gemeenschapshuis De Wilg is gebouwd, is de vereniging daarheen verhuisd en ook nu repeteert INTERNOS hier en heeft het haar uitvoeringen.

2010

Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren. In ledenaantal zijn wij verdubbeld en inmiddels telt onze vereniging meer dan 30 actieve leden en zijn we één van de grootste en hardst groeiende verenigingen in de regio. En 2010 behaalden wij een bezoekersrecord van meer dan 450 mensen. Voor Wilbertoordse begrippen is dat best veel. De leeftijd van onze leden loopt uiteen van 12 tot 85 jaar. Een heel breed scala aan generaties dus. Repeteren doen wij zoals gezegd in gemeenschapshuis De Wilg. Normaal gesproken spelen wij daar ook ieder jaar in november een avondvullend stuk. Sinds enkele jaren hebben wij een gloednieuw lichtgewicht decor dat makkelijk verplaatsbaar is. We zijn daardoor vrij om ook op locatie te komen spelen voor bijvoorbeeld de KVO kring Cuijk of KVO Haps. Iets wat we de laatste jaren dan ook hebben gedaan. Enkele jaren geleden hebben wij ook deelgenomen aan een theater locatieroute in Boxmeer, in samenwerking met het Weijertheater. Dit was een unieke ervaring en INTERNOS is daardoor ook regionaal op de kaart gezet. Ons toneelspel werd namelijk bekroond met een groot stuk in de Gelderlander. Vanaf dat moment hebben wij ook meer publiek mogen ontvangen uit de regio. Iets wat wij als zeer bijzonder ervaren.

Datzelfde stuk hebben wij vervolgens ook tijdens het evenement 'Wilbertoord Pakt Uut' gespeeld. Het publiek werd door twee 'politieagenten' de theatertent in geloodst om vervolgens lachend de tent weer te verlaten na het zien van de hilarische klucht 'Boer, je varken heeft mijn hond gebeten'.

In 2004 hadden wij met alle leden al eens een brainstormsessie over wat wij als vereniging graag nog eens zouden willen doen. Één van de dingen die in die sessie naar voren kwam, was het spelen van een openluchtstuk. En in 2010, zes jaar later dus, is het eindelijk zover; het openluchtstuk 'Ons Dorp. Een stuk wat we speelden ter gelegenheid van ons 65-jarig jubileum. Een droom die uitkwam! Met alles erop en eraan: professionele regisseuse, professioneel licht en geluid, een fantastisch decor, een crew van meer dan 35 mensen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Wie had dat ooit gedacht?! Dat een vereniging die zes jaar eerder nog zowat op sterven na dood was, nu een dergelijk grote productie zou kon neerzetten. Dit alles met dank aan de vele vrijwilligers die onze vereniging rijk is, maar ook aan de actieve leden, de sponsoren en ons publiek. Zonder al deze mensen hadden wij dit als INTERNOS niet kunnen bereiken. Allemaal ontzettend bedankt!

2020

In 2020 bestond toneelvereniging Internos 75 jaar. Er waren al vele plannen gemaakt om ook dit weer groots te vieren. Samen met Vereniging Wilbertoord en stichting VIS stond er een heus jubileumweekend op het programma. Wat een feestelijk jubileumjaar had moeten worden, is door de welbekende pandemie geëindigd in twee stille jaren. De plannen blijven blijven dus nog even in de kast, maar zullen zeker worden gebruikt om ons (uitgestelde) jubileum alsnog te vieren in 2025.

Na bijna 2 jaar te hebben stilgelegen, heeft de grote groep leden ontzettend veel zin om weer hun hobby uit te oefenen en gezamenlijk met toneel bezig te zijn. Plannen worden weer opgepakt, nieuwe repetities begonnen. Vanaf 2022 heeft Internos zelfs een heuse jeugdafdeling. Met ingang van maart 2022 is deze jeugdgroep wekelijks bezig met leuke activiteiten, toneeloefeningen en hebben zelfs hun eerste stuk al gespeeld op WPU. Deze groep bestaat uit kinderen in alle leeftijden, vanaf groep 4/5 tot 16 jaar.

Waar Internos zelf al eerder jeugdgroepen heeft gehad, is de basis van deze groep afkomstig van toneelvereniging Miamtoca uit Mill. Na de opheffing van die vereniging, is er onderling besloten om de jeugdige leden onder te brengen bij Internos. Daarmee houdt de vereniging toneel in leven en hoopt zij eventueel ook andere kinderen uit de omliggende dorpen een plek aan te bieden om kennis te maken met theater.

Ook voor de volgende jaren staat er van alles op stapel. INTERNOS zal ook in de toekomst proberen u als publiek te blijven verassen met nieuwe initiatieven en leuke toneelstukken. Zorg dat u er ook volgende keer bij bent dus, want als echte toneelliefhebber mag u dat niet missen!